Antisemitism från MENA

Vad görs åt invandrad antisemitism?

Tänker staten låta antisemitismen från Mellanöstern och norra Afrika (MENA) flöda fritt i Sverige eller har den några som helst planer på att få den att upphöra?

Man behöver inte vara jude för att känna till problemen med judehat i Malmö och i Göteborg, men antisemitismen som följt med en del av de som kommit hit som flyktingar från bland annat Syrien är även vanligt förekommande i andra delar av landet.

Det handlar inte enbart om antisemitiska pro-Palestinska demonstrationer, brandbomber kastade mot judiska ungdomar eller hakkors klottrade på judars ytterdörrar. Judehatet dyker även upp i konversationer mellan judar och folk från MENA, människor som vuxit upp i miljöer där antisemitismen är vardag och statssanktionerad. I miljöer där barnen får lära sig att judar, inte Israeler, är onda och och där vuxna tittar på tv-serier där judar är giriga skurkar med kroknäsa som vill alla ont.

Självklart uppstår det problem när dessa människor når judarna i Sverige. Livslång indoktrinering är inget man kastar av sig bara för att man passerar nationsgränser.

Det är inte ovanligt att människor från bland annat Syrien, Tunisien och Palestina blir förvånade när de lär känna en jude och inser att judarna är lika mänskliga som alla andra. Det händer även att den vänskap mellan judar och folk från MENA som i de sammanhangen kan uppstå behöver hemlighållas så att inte deras landsmän får reda på ”förräderiet”.

Med detta sagt bör man fokusera på det senare, nämligen den mycket möjliga vänskapen mellan folk från MENA och judar eftersom lösningen på MENA-antisemitismen inte är att stänga flyktingar eller invandrare ute från Sverige. Även de flyktingar som är antisemiter har ett asylbehov och det behöver tillgodoses.

Vad som behöver göras är att fortsätta ta emot flyktingar, gärna i högre grad än nu, men aktivt se till att ta död på judehatet som finns bland vissa av dem. Detta kan man såklart göra på flera olika sätt, men som det är idag ligger en stor del av ansvaret för detta på ideella organisationer eller enskilda individer, vilket både är ansvarslöst och ineffektivt.

Ett sätt att ta död på antisemitiska konspirationsteorier kan vara att byta ut det missriktade kravet på kunskaper i svenska som bland annat faller på redan nu otillfredsställande SFI-utbildningar, mot en obligatorisk undervisning om antisemitism. Se till att ha lärarledda kurser där man på ett tydligt sätt tar upp de antisemitiska konspirationsteorier som florerar i MENA och bemöter dem med fakta. Där man förklarar varför konspirationsteorierna är just konspirationsteorier, varför de är fel och hur det kommer sig att de är så spridda i MENA-området, det vill säga antisemitismens historia.

Ett kompletterande tillvägagångssätt bör vara att det allmänna gör det obligatoriskt för flyktingar från MENA att träffa judar. Till exempel arrangera besök i synagogor eller till judiska församlingar och liknande.

Det är svårt att hata någon man faktiskt har mött och de flyktingar som kommer hit är inte dummare än vad vi är. Utbilda och träffas så har vi kommit en bit på väg.

Simon Vinokur, judisk debattör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *