Varför hatar du inte fler grupper?

Om man inte är av åsikten att alla människor är individer med olika drömmar, förhoppningar och värderingar så är det lätt att nå en punkt i livet där man hatar fler grupper av människor än man tycker om, eller åtminstone fler än man inte bryr sig om.

Redan i tonåren torde varje människa ha råkat ut för tillräckligt många negativa upplevelser för att hata både män, kvinnor, lärare, barn, invandrare, utvandrare, svenskar, muslimer, kristna, judar, vita, svarta, amerikaner, tyskar, norrmän, grannar, byggarbetare, simlärare, båtägare, bilförare, well, you name it.

För om man ser varje enskild person och händelse som representativ för en hel grupp så räcker det med en eller ett par människor och situationer från samma kultur, etnicitet, yrke eller likande för att börja hata dem alla.

”Jävla bussförare, de är alltid sena!”. Eller varför inte hata vita män för att man råkat ut för ett par stycken i sin barndom som hade dålig andedräkt. Eller hata kvinnor för i tonåren så träffade du några kvinnor som lade sig i när du och dina vänner klottrade på väggen till ungdomsgården?

”Jävla tyskar, de lär sig ju aldrig svenska ordentligt, det hör väl alla hur de bryter även om de bott här i decennier!”.

Men så blir det sällan. Av någon anledning väljer svenskar – och de flesta andra, att dra alla från vissa kulturer över samma kam. Svenskar, bussförare, lärare – det är rätt sällan man hatar alla sådana på grund av ett par upplevelser. Men judar, romer, muslimer, svarta, det är en helt annan femma.

”Jävla utlänningar, jag vet nog hur de är! Häromdagen läste jag om en invandrarfamilj som fick försörjningsstöd”, och plötsligt gäller det alla invandrare. Det spelar ingen roll att den svenska grannen också får försörjningsstöd. ”Herregud, ibland skiter det sig i livet, klart grannen ska få försörjningsstöd.”

Av någon anledning är alltså styrkan i ens fördomar selektiv och det är här varje individs syn på mänskligheten kommer in i bilden. Är alla grupper homogena massor eller ej? Äter alla svenskar likadana julbord? Begår inga svenskar brott? Begår alla utlänningar brott, eller åtminstone alla utlänningar som kommer hit? Har alla svenskar samma åsikter?

Kan man förutsätta att ens vita bordsgranne är en god själ som aldrig skulle skada sin respektive? Kan man förutsätta att den muslimska kvinnan i slöja mitt emot en bara får gå hemifrån i sällskap av en man?

En litauisk författare skriver att man ska älska alla människor, men däremot inte var och en. Vad tycker du? Är alla grupper homogena och om ditt svar är ja, varför gäller det alla grupper utom din egen?

/Simon Vinokur, debattör

Ett svar på ”Varför hatar du inte fler grupper?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *