Agera källkritiskt

EN ÖNSKAN:

Det som sker på Facebook, alltså delningar, likes, kommentarer och inlägg, är lika verkligt som om du hade sagt något ”i verkliga livet”. Om du läser eller ser något på nätet som du inte vet vilken källan är så kolla upp källan innan du sprider det du ser vidare.

Granska det du läser, eller ser, källkritiskt innan du delar det vidare! Ja, det kommer kräva en del tid och energi av dig, men faktum är att bara för att det går att dela och kommentera 20 inlägg på fem minuter så betyder det inte att det är lämpligt att göra det. Du kan plocka ihop 20 avokado på 1 minut i affären, men du hade kommit hem med en massa omogna eller övermogna avokados i så fall. Alltså gör du inte det, för det är olämpligt.

Om du går på stan och hör någon du inte vet vem det är påstå något, hade du då sagt det du hörde till dina vänner och presenterat det som fakta?

Jag vill i ärlighetens namn inte få upp inlägg i mitt flöde som kommer från suspekta källor som uppenbarligen inte har granskats innan de delades.

Jag vill inte behöva granska dina delningar åt dig. Och nej, lösningen är inte att jag döljer dina inlägg eller struntar i att jag får upp ogranskat skitsnack i mitt flöde och jag vill helst inte att lösningen ska vara att jag blockar alla som delar ogranskat material. Det skulle bli många blockningar.

BEHÖVER MAN KÄLLGRANSKA ALLT?

Nej, man behöver inte granska allt man läser eller ser. Delar du en video med gulliga katter så behöver det nog inte källgranskas. Troligtvis gör det ingen skada om det visar sig att några av de gulliga kattvideorna är photoshopade. Delar du artiklar från tidningar som följer de pressetiska reglerna (t ex Aftonbladet, DN, SVD, Expressen m fl) så lär du GENERELLT sett inte behöva källgranska dem. OM DET INTE ÄR EN LEDARE, KRÖNIKA, INSÄNDARE eller DEBATTARTIKEL!

Om du läser information i en artikel från en sida du inte känner igen, en sida du vet har en tydlig politisk, rasistisk eller annan agenda eller läser en MEME så behöver källan granskas, för du har ingen aning om det som står är sant eller ej. Du vet inte ens om citatet i MEMEn du läser är ett korrekt citat eller om det kommer från den MEMEn påstår att det kommer från eller om informationen i den är korrekt.

Att något står i en tidningsrubrik, i en MEME eller sägs i en video betyder inte att det är sant. Oavsett hur rimligt det låter.

Läser du en delad artikel från en sajt med ett suspekt namn, risig design, enkelriktad information (information sett från bara ena sidan av något) så utgå från att det du läser inte stämmer eller åtminstone kräver en källgranskning. I bästa fall blir du positivt överraskad om det stämmer.

Det sprids så d*ävla mycket skit och en hel del av det som sprids är skadligt för någon eller några. Det kan vara skadligt från allt till turistelefanter (video som framställer elefanter som rids av turister som något som elefanterna njuter av) till hela folkslag och nationer. Till exempel är en delning av en rasistisk sajt ett stöd till den sajten och den ideologin, oavsett om du tycker dig hålla med om det som står i just den artikeln du delar.

Återigen: Du hade inte spridit något vidare som fakta om du hört någon för dig okänd person påstå något på stan. Bete dig likadant i sociala medier! Inte nog med att det är lika skadligt här som ”på riktigt”, det du sprider i sociala medier läses/ses av sannolikt åtminstone några hundra, i värsta fall av hundratusentals eller fler.

Det du delar står du för, om du nu inte i en förklarande kommentar till delningen gör klart att du inte står för innehållet eller att du gör delningen för att uppmärksamma folk på något du tycker är fel.

En delning utan medföljande kritisk kommentar betyder att du står för innehållet. Vill du verkligen stå för allt du delar?

AGERA OCH TÄNK KÄLLKRITISKT!

Simon Vinokur, debattör och källfanatiker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *