Har du missat att det finns fattiga i Sverige?

Seglare: Alla har inte samma ekonomi som er politiker, Mohamad Hassan

ONS 24 JUL 2019 Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Hej Liberalerna och Mohamad Hassan! Angående att du anser att alla kan skaffa segelbåt om de vill:

Många har reagerat på uttalandet och jag kommer därför inte fokusera på det omoraliska i att förutsätta att alla har lika goda förutsättningar
som Mohamad själv.

Inledningsvis vill jag säga att Mohamad har rätt i sak, vem som helst kan skaffa båt. Han tar 1000 kronor som exempel på vad en båt kan kosta och det är faktiskt en liten överdrift. Man kan hitta gratis segelbåtar. Små och/eller i rätt risigt skick, men ändå.

Proppen gick ur båtmarknaden för några år sen och särskilt segelbåtar från 1960/70-talen är numera rätt så svårsålda. Det är med andra ord köparens marknad.

Så när man har fått sin gratis segelbåt, vad gör man då?

Lära sig läsa sjökort kan man alltid be en bryggranne om hjälp med. Båtlivet är bra på det sättet, alla vill hjälpa varandra. Så det kan vara gratis att lära sig de mest basala grunderna i navigation, även om jag starkt rekommenderar en kurs så man åtminstone får Förarintyg. Runt 2000 kronor för det.

Man behöver ha någonstans att ha båten på somrarna. Och under vintern. Har man en vän med sjötomt så kanske man kan få ha båten vid deras brygga under sommaren, men jag skulle våga mig på att gissa att de flesta inte har en sån vän.

Vill man skaffa segelbåt nu medsamma så blir det troligtvis till att ligga i en marina. Det är dyrt, men om man har man tid på sig så kan man ställa sig i kö till en båtklubb. Det är mycket billigare, men räkna med åtminstone runt 4000 kronor för sommar- och vinterplats. Ju större båt desto dyrare.

Dessutom måste båten tas upp på land på hösten. Och läggas i vattnet på våren. Det kan mycket väl komma att kosta det med, vanligtvis sammanlagt runt 1000 kronor. Har du tur ingår det i priset du betalar för vinterplatsen, men det är inte något att räkna med.

Icke att förglömma är kostnader för underhåll. Visst kan man strunta i att bottenmåla (några hundralappar för en halvliten båt) eller bottentvätta (åtminstone en dryg tusenlapp per säsong), vinterkonservera motorn (ett par hundralappar), köpa nya tampar, block, vantskruvar, laga segel, motor, skaffa nya lampor, båtbatterier med mera, men det funkar inte i längden.

Räkna med åtminstone 1500 kronor i underhåll per år. Och såklart försäkring. Åtminstone ansvarsförsäkring. Räkna med 500 kronor eller mer per år. Såklart beroende på båt.

Så vad kostar det att ha en segelbåt? Det är som Mohamad säger, det är lite upp till en själv, men det han utelämnar är att en del kostnader kommer man inte ifrån. Uppskattningsvis mellan 5000-10 000 kronor per år.

Frågan jag vill ställa till Mohamad är väl rimligtvis denna: Hur kan du ha missat att det finns folk i Sverige som inte har samma goda ekonomiska förutsättningar som du själv och nu när du uppmärksammats på det men ändå framhärdat att alla har råd att skaffa segelbåt, är du i så fall lämplig att företräda alla Uppsalaborna? Även de fattiga?

Simon Vinokur, seglare och initiativtagare till Integrationssegling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *