Hellre pengar än ensamkommande?

”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan.” Så står det på regeringens hemsida.

Är du en av de ungdomar med rötter i Afghanistan som flytt till Sverige från Mellanöstern? Då anses ditt liv vara oviktigt. Är du en av dem så inte bara uppmanas du att resa till Afghanistan, du till och med tvingas att göra det.

Är du svensk? Då är ditt liv så viktigt att du uppmanas att inte resa till Afghanistan. Inte ens på weekendsemester. Det är bra att vi har en myndighet som hjälper oss att hålla koll på omvärlden så vi inte kliver på FlyDubai och råkar hamna mitt i till exempel ett krig. Det vore ärligt talat hemskt att dö, kidnappas av Daesh eller tvingas till prostitution. Jag skulle inte vilja riskera det, varken för min egen del eller för mina barns del, om jag nu hade haft några.

”Varför är det så?”, kanske du undrar nu. Du vet ju att du själv inte bör resa dit, så varför skulle någon annan behöva göra det?

Frågan är relevant, men än så länge finns det inget bra svar på den. Samma land men två olika utgångslägen. Du kommer inte från Afghanistan medan de afghanska flyktingarna oftast inte heller gör det.

Det där blev fel, det skulle ju vara två olika situationer. Så vad är skillnaden mellan dig och en flykting med rötter i Afghanistan? En skillnad är att flyktingarna har massor med anledningar till att inte resa till Afghanistan, till exempel den att de löper stor risk att utsättas för en väldans massa saker som du inte skulle hinna utsättas för under en semestertripp. En annan är att du kan komma hem igen.

Jag kan förklara det lite tydligare. Låt oss säga att vi svenskar är maskar och de afghanska flyktingarna är kottar. Prostitution, halshuggning, Daesh, självmordsbombare och en massa annat hemskt är ekorrar. Sannolikheten att ekorren äter dig är inte särskilt stor medan kottarna ligger väldigt illa till.

Detta leder ofrånkomligt till frågan varför Sverige tar emot flyktingar. Gör vi det för att vi vill tjäna på det eller gör vi det för att hjälpa människor som behöver oss? Debatten har länge handlat om huruvida vi tjänar pengar på de som flyr, om vi behöver bli fler i Sverige för att klara av att ta hand om bland annat våra gamla och om de på något sätt kan bidra till att skapa ett bättre samhälle än vi lever i idag. Det politiska landskapet har flyttats allt mer åt rädslan att inte få tillräckligt många röster i nästa val och jag upplever att många av partierna tror att hårdare tag mot flyktingar är vad som ger röster. Sant eller ej återstår att se, men politik borde inte vara ett arbete för att bli den populäraste personen på balen utan om att presentera den ideologi som man en gång i tiden representerat. Sverigedemokraterna kommer så länge de finns att se finns se ner på invandrare och flyktingar, det är en del av deras grej, men de andra partierna, i synnerhet Socialdemokraterna, borde vilja hjälpa människor i nöd. Min morfar var sosse. Han träffade min mormor på ett flyktingboende där han arbetade och hon bodde. Jag tror inte att han hade gillat vad han sett idag om han hade levt.

Flyktingmottagande borde handla om att hjälpa, inte om att tjäna pengar. Om nån puttar omkull dig så lovar jag att hjälpa dig upp för att du behöver min hjälp och inte för att jag hoppas att du ger mig något i gengäld. Sverige är ett rikt land, vi har råd att hjälpa flyktingarna upp, för nån har puttat omkull dem och de behöver vår hjälp.

Simon Vinokur, debattör

Ett svar på ”Hellre pengar än ensamkommande?”

  1. Ironin i regeringens dubbelhet är att med att låta de afghanska umgdomarna stanna skulle regeringen både följa FN:s flyktingkonvention som Sverige har ratifierat OCH förbättra ekonomin på sikt: det kommer att fattas 50.000 personer inom äldre- och sjukvården under kommande 20 åren. De afghanska pojkarna har nämligen kommit hit för att studera och arbeta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *