Nej Polisen – nazisterna är inte fredliga

Att de bombar asylboenden och attackerar prideparader borde vara nog skäl att neka tillstånd

MÅN 12 FEB 2018 Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Då kör vi igen. Nazisterna vill demonstrera, igen, och Polisen planerar att ge dem rätt att uttrycka sina åsikter och värderingar på allmän plats inne i en stad, Boden, av samma anledning som vanligt: ”Allmänna sammankomster har ett starkt skydd i grundlagen … Det ska mycket till för att få ett avslag.”

NMR har tidigare bland annat attackerat en fredlig antirasistisk demonstration i Kärrtorp, en prideparad i Falun och en i Stockholm. De har bombat ett asylboende i Göteborg samt attackerat poliser i Stockholm med mera.

Så här står det i deras ”officiella aktivisthandbok”: ”Med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida”.

Om inte detta är ”mycket” enligt Polisen så vet ej tusan vad som är det. Behövs det måhända en utförlig till demonstrationstillståndsansökan bifogad blankett med ett schema på planerade våldsaktiviteter?

”Klockan 12:47 kommer vi dra kniv mot några judar och homosexuella, klockan 13:16 kommer vi attackera några poliser som råkat komma för nära oss och kl 14:02 ska vi misshandla en ung man till döds eftersom vi inte tycker om hans hudfärg. Glöm nu inte att vi även tänker göra vårt bästa för att skrämma alla andra som demonstrerar samma dag så de inte vågar ta med sig sina barn på stan den dagen.”

Om Polisen skulle vilja ge avslag så skulle den kunna göra det, utan problem. ”På grund av ordning, säkerhet eller med hänsyn till trafiken”, står det på Polisens hemsida.

Att förvänta sig en fredlig, ej hotfull demonstration från NMR:s sida är lika rimligt som att förutsätta att clownerna på cirkusen inte har några planer på att försöka få publiken att skratta.

Visst, det kan säkert hända att clownen har en dålig dag eller försöker chocka en genom att inte försöka få publiken att skratta, men när man går på cirkus så förutsätter man att det kommer finnas clowner där för att roa en. När nazisterna demonstrerar så är det fullt rimligt att förutsätta att de kommer störa ordningen.

Så Polisen vet att nazisterna är ett hot mot omgivningen. Den vet att kammarrätten konstaterat att risken för våld är stor när NMR demonstrerar och den vet att många människor kommer känna sig otrygga i nazisternas närhet.

Det har skrivits så oerhört mycket om det vid tidigare nazistdemonstrationstillfällen så det lär knappast ha undgått Polisen i Boden.

Vi vet sen förut att Sverige har skrivit under Konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering och vi vet att de svenska grundlagarna har undantag i lag. Man får till exempel inte säga vad man vill, var man vill. Säger man något rasistiskt eller antisemitiskt på allmän plats så många hör det så räknas det som hets mot folkgrupp eftersom det som sägs har fått stor spridning. Det är en skam att Tyrrunan som NMR har som logga fortfarande inte räknas som nazistisk, trots att den bars av nazister under andra världskriget och trots att den än i dag bärs som logga av en uttalat nazistisk organisation, men det går att ändra på.

Vad krävs för att svensk polis ska förstå att en organisation med samma ideologi som Hitler vill människor illa och vad krävs för att samma polis ska förstå att det bara finns två reella alternativ i en sådan här situation?

Antingen ger de avslag på demonstrationsansökan eller så griper de alla deltagare som går med i demonstrationen för hets mot folkgrupp. Punkt.


Simon Vinokur, judisk debattör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *