Jag menar att klaga

Jag menar inte att klaga, men vädret är på tok för fint. Utom imorgon då det kommer vara för dåligt.

Mitt jobb är uselt betalt, men det är visserligen rätt kul, vilket gör det förvirrande svårt att avgöra om jag gillar det eller ej – vilket suger. En av mina Modesty Blaise tidningssidor som sitter runt mina dörrkarmar trillade ner härom dagen och jag glömde ta med ett viktigt klistermärke till min båt när jag var där sist.

Apropå min båt så gick motorn sönder i onsdags och jag trodde den skulle explodera – vilket den inte gjorde. Vilket suger, för hade den exploderat så hade jag nog fått ut pengar för båten på försäkringen. Nu måste jag istället betala för lagningen. Dessvärre blev det lite av en antiklimax, för motorn var tydligen inte trasig. Jag hade bara råkat sätta två olika sladdar på varandras plats, så startmotorn och generatorn gick på högvarv. Det kostade 800 kronor istället för 120 000 kronor, vilket en ny motor hade gått på. 800 kronor är ju jättebra, men det är jobbigt mycket för min nuvarande ekonomi. Min ekonomi suger förresten. Inte för att klaga, men den är skit. Eller, någorlunda skit. Men jag har i varje fall en båt – det är inte alla som har det. 

Min hund fick diarré nyligen. I min båt. På mina båtdynor. Nu är dynorna rena, men blixtlåsen var trasiga, så vi fick sprätta upp dem. Inte för att klaga, men det blir jobbigt att sy tillbaka dem.

Nu är det Prideveckan. Min miniboss på jobbet satte upp en Prideflagga i fläkten. Hur fint som helst. Inte för att klaga, men den fladdrade inte. Apropå jobbet så funkade inte tutan i min bil. Frustrerande. Jag körde dessutom på ett gupp så jag slog huvudet i taket. Min miniboss är inte liten och inte elak – vilket suger, för annars hade jag kunnat störa mig på henne, vilket hade gjort att jag kunnat klaga på henne med. Nu gör hon mig glad istället, vilket såklart inte är bra om jag hade velat vara irriterad på jobbet. Vilket jag inte vill. Vilket innebär att jag inte har något att klaga på gällande just detta. Vilket suger.

Apropå gupp så är det krig i Afghanistan. Det suger. Särskilt för de som bor där. Och för de som Sverige vill skicka dit. Fast nu deporterar inte Sverige folk dit längre. Vilket suger, eftersom det inte var Sveriges beslut. Inte för att det inte är bra att beslutet fattades, men det borde varit Sveriges beslut, inte Afghanistans. 

Jag menar inte att klaga, men jag önskar jag gjorde mer för de ensamkommande som fortfarande är kvar här. De flesta som bor i Sverige gör för lite för flyktingarna som finns här i landet. Vilket suger. Det som suger mest är att riksdagspartierna inte gör tillräckligt för flyktingarna här i landet. Men ingen här går utan ansvar. Inte du, inte jag. Vilket … suger? 

Jag köpte en meny på McDonalds på väg hem efter jobbet. Det visade sig att kall McDonaldsmat är ännu värre än varm. Min hund hade nog gillat maten, men han är dålig i magen och äter inte människomat. 

Inte för att klaga, men idag läste jag att Historiska museet vägrar lämna tillbaka samiska kvarlevor som staten har stulit från samiska gravar. Jag skäms inte å Sveriges vägnar, det är inte min sak att skämmas för vad andra gör eller inte gör, men är jag tyst så är jag en del av problemet – så jag klagar. 

”Man ska inte klaga”, brukar folk svara när man frågar dem hur de mår. Jag håller inte med om det. Man måste klaga ibland, annars vet ingen vad man varit med om – eller är med om, eller hur man mår. Om ingen klagar får ingen reda på vad som är fel. Om jag inte hade klagat så hade ingen fått reda på att motorn behövde lagas eller att lönerna borde vara bättre. Om ingen klagar kommer inget göras för klimatet, alla ensamkommande kommer deporteras, tutan i bilen kommer aldrig fungera, samernas kvarlevor lär aldrig begravas igen, hundens mage skulle fortsätta må uselt, Sveriges lagstiftare skulle fortsätta lagstifta mot fattiga, flyktingar, arbetslösa och aldrig laga bilvägarna så jag slipper slå huvudet i taket igen.

Om ingen klagar skulle människan fortfarande inte veta hur man gör eld, för ingen skulle veta att folk frös. 

Jag menar att klaga. Testa du med.

Debattör,
Simon Vinokur

Ett svar på ”Jag menar att klaga”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *