Björn Söder gör det igen

Björn Söder gör det igen! Det är som att se en repris på en usel tv-serie 4 år senare. Judar och samer är inte svenskar enligt Sveriges andre vice talman.


Egentligen vet vi sen förut att han tycker så, han sade samma sak i början av pågående mandatperiod. Skillnaden är att första gången så gjorde han en Björn Söder, en variant på en pudel där han förklarade att han inte alls menade det han sagt men förklaringen slutade med att han ändå tyckte det han sade från början.

Den här gången delade Centerpartiet en video från riksdagen på Facebook i onsdags där Annie Lööf talade om Sverigedemokraternas besatthet av etnicitet och religion.

”Man har fortfarande högt uppsatta företrädare som kallar barn med utländskt utseende för potentiella terrorister … och som inte tycker att judar och samer kan vara svenskar”, sade Annie i sitt anförande.

Som svar på det skrev Björn Söder i kommentarsfältet att ”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!”.

Den gången för fyra år sedan väckte hans uttalande debatt och mängder av människor påtalade hans rasism och bristande humanism, men den här gången skrevs det inget alls om det. Hans kommentar väckte reaktioner från ett tiotal personer i kommentarsfältet, men sen dog intresset ut.

Några längre spekulationer om varför det är så, varför den här gravt antisemitiska och antisamiska kommentaren inte väckte uppmärksamhet, behöver vi inte dra igen. Rasismen har helt enkelt normaliserats de senaste åren, till stor del på grund av Sverigedemokraternas politik. Det har nog inte passerat någon förbi.

Att Söders parti utgör ett hot mot Sveriges judiska och samiska befolkningar borde ha sjunkit in vid det här laget. Att det dessutom utgör ett hot mot den svenska modellen och den svenska demokratin borde vara självklarheter för betydlig fler än ungefär 80 procent av Sveriges röstberättigade, men tro det eller ej, det finns på tok för många som trots allt kommer att lägga sin röster på SD.

Snart är det alltså val i Sverige. Landet som mängder av judar och samer har identifierat sig med när de talat om nationalitet, men även landet där politiker gör skillnad på våra nationaliteter och våra etniciteter. Landet där många medborgare inte förstår att det ena inte utesluter det andra och där riksdagspolitiker som Björn anser det vara två olika saker att tillhöra den ”svenska nationen” och att ha ett svenskt medborgarskap.

En judisk komiker sade en gång att det största hotet mot judisk humor och kultur är trygghet mot förföljelse och hat, men hat och förföljelse leder inte bara till positiva saker utan även till att utsatta minoritetsgrupper inte alltid vill definiera sig som i det här fallet svenskar.

Att en del samer inte ser sig som svenskar trots svenska medborgarskap kan på så vis ses som en utsatthetstermometer som visar graden av förföljelse från staten. Polska och litauiska judar tenderar att resonera på samma sätt, att inte se sig som litauer eller polacker utan som litauiska eller polska judar då de utsatts för stark antisemitism från sina grannar och stater under lång tid.

Den stora skiljelinjen mellan Björn Söders resonemang och verkligheten är att inga politiker i en demokrati har rätt att bestämma över hur landets befolkning ska definiera sig. Endast den enskilde medborgaren har den rätten.

Det Söder nu har gjort är att påminna det svenska folket om Sverigedemokraternas öppna antisemitism och antisamiskhet. Hatar du din granne för att den är judisk eller samisk, då är Björns rätt parti för dig. Om inte så finns det gott om demokratiska partier att välja bland.


Simon Vinokur, judisk debattör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *